Wednesday, December 18, 2013

100 Doraemon Secret Gadget @ Vivahome Cheras!






Saya dah pergi. Korang dah? Hehe. Umur2 baya kite ni je paham n excited nak tengok doraemon nih. Bebudak sekarang tak excited mane pun. Tapi saje la kan ajak anak buah jenjalan tengok sempena cuti sekolah. Tiket for adult RM25, children RM15.


Komen? Best sangat! Tapi kalau boleh sila pergi masa orang tak ramai. Sebab kalau ramai orang, spoil mood and nak ambik gambar pun susah. Huhu.


Sunday, December 1, 2013

Studio Photography Services for only RM50 !



Hi korang! 


Hari ni saya nak share pasal Studio Photography yang saya baru singgah beberapa hari lalu. Hikhik. Maklumlah kan dah kena start survey2 mulai sekarang. =P


Untuk bakal pengantin terutamanya, sekarang ni kan pakat dok buat pre wedding shoot, gambar bersama pasangan sebelum diijab kabulkan. Tengok orang lain buat kita mesti teringin jugak kan. Tapi mesti nak yang affordable, takmo mahal sangat nanti lari budget! Macam2 nak kena fikir, semua pun kena bersederhana. Jadi, Sweetlite Creation ada menyediakan Studio Photography Service dengan hanya RM50 sejam sampai hujung tahun ni. Kita akan dapat unlimited shoot siap dengan softcopy lagik! Berbaloi kotttt. Kira dengan RM50 dah boleh lepas satu bab. Boleh pose berbagai2 aksi dalam masa sejam. Photographer pun sporting dan senang bekerjasama. Gambar tu nanti pun boleh buat banner or letak dalam kad untuk majlis nanti kan? Banyak kegunaan tu =)




Bukan pengantin je boleh ambik gambar kat studio ni. Kalau married couple with children nak ambik gambar kenangan dengan anak dan suami / isteri tercinta pun boleh. Apa la salahnya kan, RM50 je kot. Masa ni la boleh buat kenangan, nanti anak dah berderet tak sempat pulak nak fikir ni semua. Huhu. 




Gambar macam ni untuk pasangan suami isteri je tau? Hehe. Yang belum kawin no touch touch. Kenotttt nanti kena parang dengan mak abah, saya tak campur! :P


Atau mungkin yang baru dapat baby, saje nak ambik gambar kenangan sempena anak umur setahun ke kan. Kita ada koleksi gambar dia setiap tahun. Maklumlah budak cepat membesar. Nanti tetibe je dah berjalan, dah ke sekolah. Rugi rasanya kalau takda simpan gambar diorang yang senonoh sikit. Maklumlah setakat gambar dalam fon tu bukannye rajin nak pergi print kan. Mungkin jugak kualiti dia tak berapa bagus. Gambar pun tak cantik nanti. Huhu.


Contoh gambar si comel kat bawah ni. Siapa sangka anak kita pandai beraksi depan camera =)











So, siapa berminat boleh hubungi Adib, call / whatsapp di 012 3506985.  Atau boleh tengok Facebook Sweetlite Creation . Studio ni terletak di Wang Maju Seksyen 5. Jangan malu jangan segan, Adib ramah orangnya. Dan jangan lepaskan peluang ni. Offer sampai 31 December 2013 je! 


Saya dah, anda bila lagi? Hikhik =)


Thursday, November 21, 2013

Resepi Bubur Nasi Simple Tapi Sedap



Kelmarin hujan lebat agak teruk jugak kan? Saya seharian duduk kat rumah je tak keluar pun. Jadi surirumah yang berjaya. Kemas dapur, masak, kemas rumah dan masak lagi. Basuh pinggan sampai basah2 baju dibuatnya. 


Asalnya plan nak buat bubur nasi sebab chenta hati sakit gigi katanya tak boleh makan benda keras. Mula la saya gedik nak buatkan bubur kan. Haruslah ada perasaan gedik tu. Belum kawin boleh la tunjuk rajin. Harap dah kawin nanti pun ko rajin macam sekarang ye Elyn :P


Tapi masa nak masak tu, abah masuk dapur, abah cakap mama suruh buat ayam kicap sebab nak bawak bekal untuk esok. Amboi. Bekal esok punya cerita pun dah keluar pagi2 hari. Hehe. Ok takpe, saya masak je la. Kicik punya hal.





Tengah syok masak memang dah hujan light2. Tapi tak sangka pulak hujan makin lebat. Lebat sampai dapur saya banjir. Tak tahu la air meleleh dari dinding mana. Terpaksa masak dalam keadaan becak. T____T
Tapi nasib dapur belakang je basah. Dapur depan ok lagi. Lepas abah balik dari surau saya tengok abah mop lantai dapur dan balkoni atas. Banjir sebab hujan lebat sangat. Mujur ada abah. Nak harapkan si debab ni? Lambat sket la. Mungkin air tu kering sendiri aje. Ahaks.





As per request, ayam kicap untuk mama dan adik beradik. Saya lepas masak memang tak lalu nak makan. Saya sorang rasa macam tu ke atau orang lain pun rasa yang sama? Nanti dah lapaaar baru reti gi amik nasik dan makan. Agaknya sebab dah penat masak kot kan? Huhu. Oh ye, adik saya yang sorang tu diet nasik. Balik keje dia bukak tudung saji, dia bising. Marah sebab kenapa masak sedap masa dia diet. Er... taktahu tu puji ke marah. Haha. Pastu dia makan jugak nasi sikit, hilangkan kempunan. Nasib ko la kan :P






Dan ini adalah rupabentuk bubur nasi saya yang simple tapi sedap. Hehe. Bukan saya cakap, family yang cakap. Tapi sangat cair sebab termasin. Saya kena tambah air lebih sikit. Huhu. Masa saya masak tu abah dah bising. Abah kata, "Kenapa masak bubur? Sape nak makan? Kamu makan la sorang, orang lain makan nasi." Tak cukup dengan tu, bila dah siap abah sambung lagi. "Banyaknye kamu masak? Sape nak makan tu?". Saya diam je. Tak cakap pun tu untuk sape sebenarnye. Hehe. Pastu mama balik keje, mama pulak cakap, "Banyaknye bubur tu. Nape masak banyak sangat?". Adeh letih saya mengexplain sebab termasin, tu yang tambah air banyak2, so jadi la banyakkkkk.. Huhu.


Tapi kan. Adik balik keje, terus rasa bubur tu. Dia cakap sedap. "Pandai Keklin masak". Bila mama and abah dengar adik puji, diorang pun rasa la jugak. Sudahnya masa diorang makan, tak henti2 puji sedapnya bubur. Pandai Elyn masak. Pujian tu meleret sampai ke tengah malam. Sampai ada yang repeat makan bubur je. Haaaa tu la mula2 pertikaikan kenapa saya masak bubur. See see now. Dah nak habis okeh seperiuk besar. Hikhik. Maka dengan itu saya nak share la macam mana saya buat bubur yang simple tapi semorang puji ni. =)


Bahan-Bahan Bubur Nasi Simple :

2 pot beras
Air secukupnya
Ayam
Kentang
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Garam


Mula2 saya basuh beras dan letak air setengah periuk. Masak dengan pressure cooker supaya takda la lama sangat nak tunggu. Oh ye, masukkan seinci halia jugak.

Lepas tu saya potong ayam dadu dan asingkan tulang temulang. Hiris jugak bawang besar, bawang putih dan halia.

Tumiskan ayam dengan tulang skali sebab saya nak ayam tu bau wangi takdela hanyir je. Lepas dah perang2 sket, goreng bawang dan halia pulak sampai keperangan. 

Bila dah setengah jam, bukak penutup pressure cooker, gaulkan bubur tu. Masukkan kentang yang dah dipotong dadu. Ikut selera masing2 nak kentang banyak or sikit ok? Saya letak 3 biji. Dan masukkan tulang ayam yang digoreng tadi. Maksudnya bahagian ayam yang bertulang la macam leher ke, ribs ke gitu. Masak bubur dengan api perlahan. Secara tak langsung kita dah tak payah guna chicken stok which is tak berapa nak molek. Dengan cara ni kita dapat stok ayam sekaligus. Tak gitu?

Lepas bubur dah pecah dan kentang dah lembut, masukkan isi ayam dan bawang bersama minyak menumis tadi. Minyak tu takmo banyak tau. Sikit je. Jangan lupa kacau bubur selalu supaye tak berkerak kat bawah.

Lepas tu perasakan dengan garam dan sedikit lada sulah. 

Siap! Kalau ada daun bawang boleh tabur ye. Saya takde stok kat rumah =)


Senang je kan? Saya pun tak pasti kenapa la diorang cakap sedap. Rasa macam poyo pulak share resepi bubur nasi. Padahal semorang pun pandai buat yang sedap2 lagi. Hikhik. Oh ye, saya suka bubur nasi yang pecah hancur dan pekat. Dan jangan la masin sangat. Budak debab ni masak asik nak masin je, tak faham betul. Tak jugak kawin2. Ahaks.


Okla, tu aje nak bebel. Siapa nak try boleh la try!  =)


Thursday, November 14, 2013

Makan Makan Best!



Hi korang! Amboi lamanya tak update belog. 
Saya baru balik dari Langkawi ni sebenarnya. Bercuti dengan kawan2 gegirl. Nanti saya tepek gambar ye. Walaupun tak banyak. Huhu.


Hari ni nak cerita pasal kisah sebelum Langkawi. Kami bertiga hang out ke Bandar Utama sebab saya kerja hari tu. Saya kan jadi part time promoter katanyaaa.. haha.


Disebabkan kawan saya ada yang tak pernah masuk OU, maka kami tawaf dari old wing ke new wing untuk cari kedai makan. Survey2 apa yang ada kat situ. Last sekali dah sampai penghujung, kami jumpa BBQ Chicken. Kedai makanan Korea yang menggunakan olive oil untuk masak. Tapi bukan semua masakan Korea ada kat situ. Hanya yang berunsurkan ayam sahaja. Boleh tengok website diorang untuk keterangan lanjut ye.


Setelah belek2 menu, kami order Hot Hot Drum dan BBQ Roasted Chicken. Boleh pilih side dish nasi goreng, mashed potato atau fries. Komen yang jujur, nasi goreng dia tak sedap sangat, mashed potato biasa je, sedap je dan fries dia memang terbaik. Garing n lembut je memang makan sambil pejam mata! Sumpah tak tipu! Haha over tak? Dah tu katanya komen yang jujur kan..


Ini adalah Hot Hot Drum yang tersangaaaaaaat la pedas, garing dan sedap! Ayam adalah 2 ketui besar okeh. Siapa makan kompem air hidung akan meleleh2, sila sediakan tisu untuk kaver line. Nak nak yang tengah dating tu kan. Harusssss pegang je tisu tepek kat hidung sentiasa. Haha. Siapa tak tahan pedas sila jangan makan. Saya sukaaaaaa pedas, makan sambil riang ria gembira tapi sakit perut sampai esoknye baru hilang. Ahaks padan muka. Tapi berbaloi baloi~





Ni Ayam BBQ Roasted. Sedaaaaaaaap tapi portionnya sikit je la. Ayam seketui. Bila dah di bakar haruslah kecut. Kan? Tapi sedap. Memang tak mengecewekan. 



Bila kita hang out dengan girlfriend, harusla ada acara kopi2 atau dessert kan? Benda tu memang tak dapat nak lari. Walaupun perut dah sengkak, nafsu untuk dessert tetap membuak2. Ate tengok la badan masing2 pun.. Hiks.






Kawan saya suggest beli Cinnabon. Saya tak pernah lagi rasa. Biasanya saya beli Auntie Ann's je. Takpela mari kita cuba. Saya beli flavour Chocolate seperti di dalam gambar. Masa makan tu..... harusla berdrama. Mulut tak henti2 puji sedapnyaaaa. Macam orang jakun. Malu betul kat orang sebelah2. Hahaha. Roti dia lembutttt sgt. Memang nangis la! Korang pernah rasa tak? Saya kompem akan beli lagi dan lagi dan lagi next time. Kompem!






Bila jalan2 lagi, kami ternampak 1 kedai ni jual Churros. Apa lagiiii haruslah beli jugak kan. Kami amik flavour chocolate and caramel. Seperti gambar di atas, churros ni garing kat luar, lembut kat dalam. Makan panas2 adalah heaven. Pun saya 1st time makan. Tak pernah dengar pun sebelum ni. Hehe. Thanks to kawan saya yang kenalkan banyak makanan baru yang mabeles! Kompem saya akan repeat peat peat!


Itu aje segmen makan makan untuk kali ini. Semoga kite jumpa di lain kali. Jaga diri, hiasi peribadi.(tetibe) :P


Tu aje nak merepek hari ni. Rajin nanti saya nak update lagi okeh. Tata! =)

Monday, October 21, 2013

Mengasah Bakat Part 2



Yay harini kita tengok gambar masakan 1st trial saya ye? Hehe tak malu lah nak tunjuk. Biarlah orang cakap benda senang pun baru nak belajar masak ke apa ke. Janji saya dah try dan menjadik. Sukaaaaa :P


Maklumlah ye, Encik Bakal saya tu suka sangat makan masakan yang saya masak. Dia kata sedap. Mula2 saya ingat dia saje amik hati, tapi logiknya, mungkin sedap la kot nak compare dengan makanan kat kedai yang lebih kurang sama je dan kuat sangat ajinomoto. Maklumlah orang bujang kan, harus la makan kat luar banyak. 


Ok dah takmo bebel. Jom tengok gambar!




Mee goreng with daging. Nyums sedap! Ye, ni 1st time saya goreng mee. Tu pun gugel resepi okeh! Haha





Daging Masak Hitam. Ni saya makan kat kenduri kahwin pastu terpikat dengan rasa dia. Dari kecik saya tak suka makan daging, so tak selalu masak. Tapi sejak kenal cik abg tu, saya dah belajar suka makan daging. Hehe. BTW, rasa dia not bad! Boleh improve lagi =)





Fish and Fries Homemade. Tartar sos tu pun buat sendiri okeh. Senang aje sebenarnye. Hehe. Ni takda la susah mana pun, simple je.




Ni je gambar yang ada. Banyak tak transfer lagi. Nanti saya update lagi ye? Hehe. Encik Bakal saya tu, masak telur dadar pun dia puji sedap. Kite ni bile orang puji, bertambah rajin la nak masak kan? Sekarang ni tiap pagi saya buatkan dia breakfast or lunch. Seronok tengok dia makan. Tak sabaaaaar nak kawin! Ehhh??? Haha gedik! :P


Dats all folks! Nanti saya showoff lagik masakan 1st trial saya. Hehe. Tata!



Wednesday, October 16, 2013

New Job Scope! Wee~




Hi semua! Apa khabar, sihat? Saya baru baik dari demam dan selsema seminggu. Penangan mengemas dan mengadap habuk, huhu.


Banyaaaak benda nak share tapi tak reti nak susun ayat cerita yang mana satu. Hehe. Yang pertama tama nya ialah, seperti tajuk di atas, saya dah tukar profession dah. Bukan lagi seorang kakak akaun yang duduk di ofis je. Saya diberi amanah dan peluang untuk menguruskan beberapa outlet Casa Impian di Klang Valley. Boleh dikatakan sebagai Manager jugak la kot? Ntahla. Bulan Oct ni baru nak try try tengok keadaan. If everything went well, akan diteruskan begini la. 


Casa Impian ada kat Midvalley, One Utama, Sunway Pyramid, Aeon Bukit Tinggi, Aeon Wangsa Maju, Aeon AU2, Houz Depot Damansara, Aeon Seremban 2 dan Airport Langkawi setakat ini. Saya diamanahkan untuk jaga di One Utama dan Houz Depot. Maka hari2 muka saya akan berkeliaran di sekitar damansara la ye, bukan lagi Shah Alam. Huhu.





Ni beberapa keping gambar sempat saya snap kat One Utama. Sesiapa datang sana boleh la singgah ye? Boleh jumpa saya kalau kena time saya tengah keje. Hehe. Boleh la tengok saya pakai baju dan id promoter :P
Masuk tempat orang, kena ikut cara orang la. Tak kisah awak tu siapa, kalau nak bekerja dalam Aeon tu, harus pakai seperti pekerja. Hehe.


Sekarang ni Aeon One Utama tengah sales sampai 3rd Nov. So kami ada bagi diskaun sampai 70% bagi certain2 item. Most item ada 30%. Datangla ye tengok2. Kalau saya takde, InshaAllah part time promoter saya ada jaga kat situ.


Ok tu aje kot nak share dulu. Nanti kalau ada masa lagi, saya update lagi. Tata uols! =)




Monday, September 23, 2013

Casa Impian's Garage Sales!





Morning semua! 

Selamat hari Isnin! Hari ni saya nak bagitahu semua yang Casa Impian akan buat jualan gudang start Rabu ni sampai Sabtu. Ni 1st time kami buat jualan murah macam ni tau. Memang bos bagi harga murah2 abis! Kami staf pun terbeliak biji mata dan berebut2 nak jugak beli dulu sebelum habis. Haha.


Reason kami buat jualan murah ni adalah sebab nak pindah stor dan tak lalu nak angkut semua barang ni. Baik buat jualan murah aje, lagi senang cerita. Hehe.


Baca flyers yang cantik kat bawah ni untuk maklumat lanjut ye.





Yang mana dekat2 tu boleh la singgah datang ye. Tak rugi pun tengok2 mana yang berkenan kot2 la ada kan. Yang tak berapa nak dekat boleh la datang hari Sabtu. Kami ada tunggu anda semua sampai jam 8 malam =)


See you there, guys! 


P/S : Kalau mention korang readers blog ni, sure saya akan bagi diskaun tambahan lagi. Hehe. Datang ye? 





Sunday, September 15, 2013

Resepi Shepherd Pie



Amboi bz nya lately sampai tak sempat nak hapdet blog. Fuh! Start bulan September ni memang haru biru sikit rasanya. Banyak benda nak disetelkan. Mengangkut barang kuar dari rumah sewa, adjust sana sini perihal kerja. Pendek kata memang banyak benda la nak difikir. 


Tapi takpe, saya maintain je. Dan lately mood nak memasak adalah sangat melonjak2. Nak nak lagi tetiap hari pergi kerja dengan chenta, lagi la excited bila breakfast sama2 dengan hasil tangan sendiri. Hehe.


Actually masa open house hari tu saya ada try buat shepherd pie sebab chenta suka makan pie tu. Honestly saya tak pernah dengar, apatah lagi makan. Jadi saya memang depends on resepi hasil google je. Dan tak tahu kenapa, walaupun saya tahu ada yang salah, saya teruskan jugak. Hasilnya memang tak jadi la. Lembik dan berair. Tapi habis jugak sebab rasanya sedap cuma lembik je. Hehe.


Jadi lepas 2 minggu saya decide untuk buat lagi sekali. Meh tengok gambar hasil shepherd pie saya yang tak seberapa ni. Chenta dan family cakap sedap. Tapi saya tak pernah makan yang kat luar, so tak tahu nak cakap sedap ke tidak jadi ke tidak. Huhu.





Ni masa panas2 lagi keluar oven terus potong. A bit lembik tapi better than 1st attempt hari tu.




Ni esoknya lepas semalaman dalam peti ais. Kentang tu elok je macam keras tapi lembut lagi. Tapaukan untuk chenta for breakfast. Dia puji sedap gila. Vangga *kembang hidung*


Lepas tu niat nak buat lagi la sebab tak puas makan. Sikit sangat portion. So pergi tesco beli kentang, balik rumah rebus. Kentang tu sangat pelik! Jadi light sangat macam kapas dan teksture nya sangat pelik. Rupanya salah beli kentang. Dah frust dah sebab dah rasa macam bakal tak jadi lagi ni. Tapi teruskan jugak.





Kali ni letak cheese kat dalam and saje gatai nak tabur kat atas. Dengan harapan cheese tu melt. Haha. Non hado! Kalau nak melt haruslah beli parmesan atau mozarella, bukannya cheddar. Hehe.


Hasilnya? Kentang tu sangat lembik dan putih. Tak macam kentang sangat. Tapi biasalah, chenta puji sedap jugak. Cuma dia gelakkan salah beli kentang and cheese. Fine! Haha. Takpe, next time cuba lagi.


Semangat tengah meluap2 untuk masak sekarang ni, seiring dengan berat yang naik mendadak2 jugak. Haish. Ape la nak jadi ni. Diet elyn, diet!!


Oh ye meh nak share camne saya buat.

Mashed potato:
Kentang
Butter
Garam
Lada sulah

Inti:
Daging cincang
Bawang holland
Carrot
Sos prego carbonara
Garam
Black pepper

Caranya senang je. Mula2 buat mashed potato macam biasa. Ketepikan. Lepas tu tumis bawang dan daging dan campur semua bahan sampai daging masak. Lepas tu bakar dalam oven 180 celcius selama 30 minit. Letak mashed potato dulu, then inti daging, then lapisan atas letak mashed potato. Boleh tekan2 kasi padat sebelum bakar ye. Sorry takda sukatan sebab saya main campak2 je. Korang pun pandai masak kan.. boleh agak dah. Huhu. Sos prego tu pun sebenarnya boleh tukar dengan sos tomato or tomato puri. Sebenarnya ikut tekak masing2 la mana yang sedap kan? Saya tak pernah makan kat luar pie ni. So i have no idea. Just nak share camne saya buat je. =)


Selamat mencuba kalau ada yang nak cuba! 





Wednesday, August 28, 2013

Laman Grill Ramadhan Buffet



Hi semua. Aci tak nak update pasal cerita bulan puasa hari tu? Hehe. Kena update jugak ni sebab tahun ni, ni la satu2 nya saya berbuka buffet yang sangat menarik. Yang lain biasa2 je. (Sebenarnya malas nak buat entry yang lain2 tu. Huhu)


Oklah, saya dengan kawan2 plan berbuka ramai2 di Laman Grill Laman Seri, Shah Alam. Mengikut pada harga di Fb, harga adalah RM55+ untuk adult. Setelah di kira termasuk tax dan sebagainya, sorang kena bayar RM60.50 :)


Kalau nak tahu selanjutnya pasal menu boleh refer Fb diorang kat SINI.


Dia ada macam2 salad, dessert dan hanya boleh pilih 1 je main course. Saya pilih Grilled Australian Sirloin Steak. Kawan2 lain ada yang makan lamb dan chicken. Jom tengok gambar je lah eh? 




Salads



Desserts


Braised Lamb Shank Marsala


Grilled Australian Sirloin Steak



Charbroiled Marinated Boneless Chicken



For me, memang semuanya sedap. Ada orang kata biasa je. Selera adalah ikut tekak masing2 okeh. Dengan harga RM60 kira berbaloi jugak kot. Dann saya takda repeat2 makanan pun memang kenyang makan yang dalam gambar ni je. Dan curik kawan2 punya sikit. Hehe.


So next year kalau Laman Grill buat buffet lagi, mungkin saya nak try jugak =)



Friday, August 23, 2013

Cerita Pra Hari Raya




Nampak tak tajuk entry saya ni merepek tunggang langgang? Tapi belasah je la eh. Nak update sikit je pasal sehari sebelum raya hari tu. Bos saya bagi cuti dari Isnin. So saya ada banyak kelapangan menjelang Hari Raya. Tapi takde buat apa sangat pun. Kemas2 ala kadar je.


Abah dapat handphone baru hadiah dari family sempena birthday yang ke-64. Dah lama sangat mengidam fon baru. So kami bagi abah pilih nak beli fon apa within bajet la kan.




Bukan main tau abah pakai Note 2. Happy sangat beraya dengan fon baru. Kami beli ni petang menjelang raya. Memang senyum sampai ke hari ni manehhh je muka abah. Hehe.






Dan ni pulak hasil saya malam raya tu. Adik adik lelaki memang liatttt nak lipat baju sendiri. Diorang boleh basuh dan sidai baju. Tapi dah kering longgok dalam bakul je. Saya tengok bakul tu dah melimpah ruah mintak ampun dah. Sakit mata tahu! Tak semena mena mood nak melipat baju datang.. Jadi saya pun setelkan sebakul penuh. Puas hati. 


Tapi yang sadisnya, semalam saya tengok bakul tu, dah nak penuh semula. Siapa nak lipat balik semua tu? Hurm..

Wednesday, August 21, 2013

Masak Masak Raya




Ni antara menu yang kami masak sepanjang minggu pertama raya. 



Hari Raya Pertama, Nasi Dagang dan Rendang Ayam.





Nasi Ayam Bakar





Medium Rare Steak with mashed potato and coleslaw




Ok tu aje. Entry amik mood Wordless Wednesday, tapi kena type few words so takda la wordless sangat tapi jadi pendek je macam ni sebab taknak korang baca merepek panjang2. Hehe. 

Okbye.



Wednesday, August 14, 2013

Ikan Siakap Masak Stim via Pemanggang Ajaib



Amik kau panjang betul tajuknya. Hehe. 


Time bulan puasa mesti masing2 kering idea nak masak apa dah kan. Saya tiba2 je teringat nak stim ikan je untuk berbuka, tak lalu dah makan lauk yang bersantan dan heavy dengan masin pedas semua. Oh ye, ni masak masa bulan puasa haritu. Hikhik.


Saya saje nak try stim ikan guna pemanggang ajaib. Malas nak ambil pengukus yang duduk dalam cabinet mana pun taktau la. Leceh la dengan bertingkat2 lagi kan. Jadi mari kita try masuk dalam ni aje. 





Basuh ikan siakap bersih2. Letak air. Masukkan tomato, cili merah, halia, bawang putih, serai dan bawang merah yang telah dihiris. Masukkan air limau kasturi dalam 10 biji ke. Air je tau takmau biji. Nanti pahit. Last sekali masukkan sos tiram 1 sudu. Oh ye jangan lupa perasakan dengan garam. Pastu jadi la macam gambar kat atas ni. Masak atas api sederhana besar dalam 10 - 15 minit ikut size ikan ye. Saya masak 2 ekor besar pulak tu, 15 minit tutup api.





Tadaaa! Lepas dah masak, salin dalam bekas elok2. Tuang kuah dan bahan2 tadi. Tabur daun sup atau daun bawang untuk jadi wangi. Hasilnya memang tak sangka sedap la. Ayah makan bertambah nasi sebab sedap. Adik2 pun puji. Yang tak makan ikan pun boleh jadi suka. Ada yang cakap, "Nape Keklin tak pernah masak macam ni pun? Sedapla". Hikhik. Baguslah sedap. Boleh masak lagi. Sonang yo. Memang berguna betul la pemanggang ajaib ni. =)


So siapa yang ada pemanggang ni boleh la try. Masakan sihat ni tau. Takda minyak melainkan minyak ikan tu sendiri. Sesuai untuk orang berdiet. Hehe. Oklah tu aje. Selamat mencuba! =)


Thursday, August 8, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri





Selamat hari raya korang! Raya kat mana tu? Saya kat Ampang je. Nothing special pun, tengoklah 1st raya boleh update blog lagi. Huhu.


Malam tadi masak rendang ayam dan daging, gulai ikan tongkol dan pagi tadi masak nasi dagang. Lepas sembahyang raya, kami makan anak beranak. Lepas makan pergi kubur adik Iman. Dan lepas tu sesi salam salam dan kami semua tukar baju biasa lepak dalam rumah je. Huhu.


Ingat esok nak keluar shoping kejap. Dengar cerita KL lengang time raya ni kan? Lets check it out tomorrow. 


Ok la tu aje for now. Sebagai penutup, gambar kubur adik Wan Iman Zahra bt Wan Mohd Fakhzan, anak buah saya yang meninggal sebelum puasa hari tu.





Al fatihah.




Friday, August 2, 2013

Yay Minggu Depan Dah Raya!



Amboi seronoknya nak raya? Nak balik kampung ke Elyn? Raya kat Ampang je pun. Huhu.


Hari ni nak show off gambar makanan yang tak seberapa lagi. Alang2 dah amik gambar, sayang pulak nak delete. Baik letak kat dalam ni sebagai kenangan gitu.. Hehe.


So weekend lepas saya request kat mama nak masak nasi lemak je untuk berbuka. Semua orang terdiam masa saya suggest, dan diorang laju2 bersetuju. Haha. Mesti dah lama tak makan nasi lemak kannnnn, haruslah terliur! Hiks. 





So kami masak nasi lemak Sabtu lepas. Mama masak nasinya, saya buat sambal sotong. Masa tengah masak tu adik masuk dapur, dia tengok saya tengah masak sambal. Dengan nada risau dia tanya mak, "Sape masak sambal ni? Mama ke Keklin? Bukan mama eh? Keklin masak sedap2 tau!". Amboiiii apa kau ingat Keklin kau ni tak pandai masak sambal kah? Teruji tau tercabar dengan statement mu. Haha. Hasilnya? Haruslah sedap.. *tiup kuku :P


Dan hari Isnin haritu berbuka di rumah sewa, kami masak spaghetti aglio olio remix. Haha. Asalnya diorang suruh saya masak aglio olio, tapi semua benda nak dimasukkan, memang dah lain la jadinya. Dah macam spagetti goreng je kesudahannya. 





Tapi still sedap! Dan pedas! Huhu. Dan diorang cakap kurang masin. Ish. Saya rasa dah just nice. Ke diorang ni kuat masin? Tak elok la dikkkk, darah tinggi ko nanti. 


Oh ye, semalam saya berbuka di Laman Grill yaw! Ada banyaaaaak gambar. Hari ni pun berbuka buffet jugak. Kat pusat belia sek 7. Nanti saya buat entry lain la ye? Hikhik.


Ok tata uols!

Monday, July 29, 2013

Mengasah Bakat



Pejam celik tiba-tiba je dah tinggal 10 hari je sebelum Syawal. Ish. Tahun ni saya seronok berpuasa sebab sihal walafiat, alhamdulillah. Tak puas pulak rasanya. Kalau tak puas, sila puasa enam ye nanti Elyn. Huhu.


Berpuasa kat rumah sewa ni biase la kan, memang kena masak la. Housemate pulak dah bertambah jadi 4 orang semuanya. Memang meriah la. Kami beli barang dapur sama-sama dan masak pun sama-sama. Biasanya sahur tak masak. Saya yang rajin bangun sahur sebab takut gastrik. Sahur minum nestum je pun. Jadi la untuk alas perut. Huhu. Masa berbuka memang dapur kelang kelibut la sikit. Yela masing-masing ada ilmu masing-masing. Semua pun nak masak. Benda simple je tapi bila 4 orang masuk dapur, memang macam kapal pecah la jugak.




Ni masa minggu pertama puasa. Saya masak lemak telur ayam. Ada yang buat sayur goreng. Ada yang goreng tempe. Dan belen lauk semalam. Oh saya beli cucur ikan bilis jugak, saje je terliur. Padahal boleh je buat. Hikhik.


Masuk minggu kedua, kami dah start ada menu tetap. Hari-hari mesti ada jelly dan custard. Cuba sekali, rasa menarik, harusla cuba berkali2. Memang stok jelly dan custard tak putus la dalam fridge tu. 




Ni menu minggu ketiga. Rasanya selalu sangat saya makan makanan berunsurkan cili kat rumah ni. Semuanya merah. Tak merah, hitam. Kuat betul guna cili budak2 ni. Sampai dah macam muak pun ada. Haha. Teringin nak makan simple sup je. Clear sup with noodles. Amboi siap bagi nama menu. Hikhik.
Oh ye, menu kat atas ni adalah sardin goreng dan sayur goreng je bersama dengan jelly dan custard yang nampak sipi2 tu. Oh dan bersama mangga. makan sorang sebijik macam tu je baru la gangster. Hehe. Nampak dek mama sure kena bebel :P


Berbuka kat Ampang pulak memang la best. Best sampai tak ambik gambar pun. Haha. Sebab takut kena marah dengan adik beradik, semua nak ambik gambar. Diorang ni tak memahami jiwa seorang blogger. Saya perlu tepekkan di sini walaupun bukan ada orang heran pun. Sedihnya ayat :P


Minggu pertama abah masak ayam percik kuah putih. Memang maveles. Huhu. Minggu kedua abah buat nasi arab! Dabel the joy! Sampai tak cukup la kan sampai ada episod sedih di pagi hari sebab kempunan tak dapat sahur dengan nasi arab. Dan minggu ketiga, abah tak masak. Padan muka semua orang. Saya dengan mama la ambik alih. Hehe.


2 minggu lepas saya cuba masak asam pedas. Seumur hidup tak pernah masak masakan susah2 macam ni. Setakat ayam kicap ke ayam sambal tu memang sap sap soi je la. Ni mama bagi task masak asam pedas kepala ikan. Haaaaaa amk!




Dan ini hasilnya. Hikhik. Terkejut jugak dengan hasilnya okeh. Dahla tengah puasa, tak boleh rasa. Memang sesedap rasa cuma kurang garam sikiiiit je kot? Yang paling menyentuh jiwa bila adik pun suka dan makan bertambah2. Huhu. Faham tak situasi sekarang ni? Saya terharu sebab benda tak pernah masak, 1st time masak, tak boleh rasa, dan hasilnya menarik! Haaa u with me now? No? K fine.


Semalam saya masak ayam paprik. 1st time jugak. Ye, saya tak pernah masak paprik. Haha. Masak tengok resepi okeh. Kau hado? :P 
Dan hasilnya? Mmmmmm macam ada yang kurang, tapi taktau apa. Takpe, cuba lain kali ye Elyn. Practise makes perfect. Macam biasala, gambar takdok.


And last but not least, saya nak share benda alah kat bawah ni.




Saaaaangaaaaaat la sedap okeh! Makan sambil pejam2 mata! Apa benda ni? Nampak cam menakutkan kan? Ni tapai ubi + roti + telur + santan + bunga cengkih. Abah memang rajin buat ni kalau beli tapai ubi. Dari kecik saya memang rajin jumpa. Taktahu la ni memang makanan orang Kelantan or abah sorang je cipta? Sebab saya tak pernah tengok n jumpa tempat lain selain kat rumah saya. Hehe.


Ok tu je nak cerita. Fuh panjangnya bebel! Actually banyakkkk benda nak share tapi malaaas nak type. Ahaks.


Korang berbuka apa hari ni? Saya taktahu lagi. Mood masak memang takda langsung. Tengok la camna karang. Selamat berbuka ye korang semua! =)




Thursday, July 18, 2013

Wall MakeOver By Na, please choose me!




Saya nak www.nadiafarahida.com memilih rumah saya untuk dimakeover oleh Wall makeover by Na dengan design pilihan saya ini kerana rumah saya betul2 memerlukannya! 


Kenapa rumah saya memerlukannya? Ceritanya begini..


Sebelum puasa hari tu mama suruh adik lelaki dan abah cat rumah bahagian luar sebab cat lama dah luntur. Adik pun beli la cat kaler grey dan operasi mengecat bahagian luar rumah 2 tingkat pun selesai sebelum masuk bulan puasa hari tu.


Tapi...


Ayah saya yang over 'kreatif' memang tak boleh duduk diam bila nampak ada cat lebih yang tak berapa nak banyak sangat tu. Abah ketuk dinding DALAM rumah yang ala-ala macam retak menggelembung tu. Dinding tu pulak kat tengah2 hall tu. Banyakkk pulak tu diketuknya. Pastu tampal dengan benda putih tu (taktahu nama, sorry). Huhu. Dinding kat hall saya warna beige. Sangatlah buruk jadinya tetiba ada berbelak-belak putih hasil tampalan abah. Dan yang paling sadis sekaliiii........... abah pergi cat bahagian putih tu dengan kaler kelabu cat lebihan hari tu! So bayangkan hall rumah saya dah macam apa dah ada beige ada KELABU ada hijau T____T


Jadi tolonglahhh Nadia bantulah kami sekeluarga. Abah memang tak larat la kalau nak suruh cat 1 rumah bahagian dalam dengan cat baru. Umur abah pun dah 65. Adik lelaki saya kerja balik malam, so memang tak dapat la nak cat. Saya taknak raya dengan dinding berbelak-belak! T___T






Ini corak pilihan saya. Cantik kan? Ada baaaaanyak sangat corak lain pening saya pilih sampai berpeluh-peluh. Kalau korang nak tengok contoh yang ada boleh tengok kat SINI.


Ok tu aje nak bebel. Semoga nasib menyebelahi saya, amin! =)



Tuesday, July 16, 2013

Alhamdulillah =)



Puasa tahun ni setakat ni adalah yang terbaik pernah saya rasa. Dari kecik lagi saya ada masalah dengan puasa. Perut tak tahan, bila dah tengah hari kepala pening nak muntah, badan lemah tak boleh buat apa. Baring je sampai waktu berbuka. Elok dah makan, semua tu hilang. Sabar je la.


Masa sekolah boleh la bantai tidur kalau tak larat kan? Katanya sekolah pun setengah hari je. Petang tu boleh la membuta kejap. Bila dah kerja ni memang takda harapan la ko nak feeling tidur petang ke tidur pagi ke tidur tengah hari ke. Macam tahun2 lepas, ada jugak beberapa hari saya tak tahan, terpaksa makan  jugak. T___T


Orang kemain pesan makan itu makan ini baru tahan lapar. Takde maknenye, macam2 dah saya cuba. Rupe tu jugak. Yang saya perasan, tak boleh makan nasi masa sahur. Confirm kul 8 pagi perut dah lapar tak boleh blah sampai petang la menanggung sengsara. Apatah lagi kalau tak sahur? Lu pikir la sendiri.


Tahun ni, setakat ni dah 7 kali bersahur, saya adalah stabil sampai ke petang. Takda pening2 nak muntah terbaring je. Saya dah jadi macam orang lain. Harap kekal sampai tahun2 berikutnya. Semoga Allah permudahkan urusan saya berpuasa. Huhu. Sebelum masuk bulan puasa saya kemain risau.. kenapalah aku tak boleh jadi macam orang lain yang elok je berpuasa. Allah makbulkan doa saya kot kan? :')


Saya minum nestum je time sahur. 4 sudu besar nestum, 1 sudu besar susu pekat. Cecah dengan biskut serat dalam 4 keping. Setakat ni dengan makan macam tu badan saya tahan sampai ke petang.. Lapar dahaga lite2 je. Alhamdulillah.


Sebagai penutup, saya nak showoff hari tu masak spaghetti carbonara simple je untuk adik. Kenapa untuk adik? Sebab dia nak makan lepas balik teraweh. Huhu. Layankan aje. Besar pahalanya ok. Kalau la kita nampak pahala tu mesti berebut2 nak kejar dan berlumba2 nak dapat pahala banyak2 kan? Hikhik.




Korang berbuka apa petang ni? Ke beli kat bazaar je? Saya mestilah masak. Rumah dekat, sempat nak masak lagi sementara azan. Saya belum jejak kaki ke bazaar lagi. Belum datang mood. Tengok la minggu depan kot mungkin nak jenguk apa ada kat sana. Teringin bubur lambuk je sekarang ni. Belum ada rezeki lagi nak makan. Huhu.


K la korang. Gi sambung buat kerja ye. Saya tak banyak kerja dah. Boleh la kemas2 apa yang patut kot. Tata! =)





Thursday, July 11, 2013

Cuci Mata Yuk!



Selamat Berpuasa kawan2 semua! =)

Sementara tengah lapar ni saya nak bagi pahala kat korang. Bagi jamu mata dengan gambar makanan. Hikhik.

Sebenarnya ni saya makan kat Masalam sebelum puasa hari tu. Kat tingkat bawah sekali. Sebelah coolblog. Saja nak test makanan kat situ. 


Saya makan ini. Nama dia pun tak ingat dah. Apatah lagi nama kedai. Sorry ye uols. Huhu. Tapi sedap =)



Yang ni saya ingat. Namanya lasagna. Pun sedap jugak kira tak menyesal la order. Tapi bezanya, lasagna ni instant punya, dia panaskan kat oven je. Yang gambar atas tadi tu dia buat sendiri bila ada order.


Lepas makan pedas2 kena la ada ice cream ye tak? (alasan). Jadi kami order pancake siap ada ice cream lagi kat Paddington. Sedaaaaap. 



So macam mana? Terliur tak? Saya dah terliur dah ni. Sabar2. Berapa jam je lagi ni nak berbuka. 

Siapa belum solat lagi sila solat cepat dah nak masuk Asar dah ni. Selamat berbuka ye kawan2. 



Thursday, June 27, 2013

Trip To Phuket, Thailand



Hi korang..! 


Al kisahnya, saya ke Phuket 2 minggu lepas dengan kawan-kawan 9 orang semuanya. Plan ni dah lama, tahun lepas lagi kot? Macam2 aktiviti kami plan. Kira bukan bercuti sesaja la ni, jadual dah packed dah bila sampai sana. 


Kami duduk di Kool Backpacker Hostel. Nampak macam menarik sebab tempat ni baru, lepas tu dia terletak kat tengah2 town la jugak. Lepas dah survey lebih kurang, semua setuju sebab nampak memang menarik tempat ni.


Sampai je untuk check-in, semua orang happy. Tempatnya cantik, katil cantik, dan yang paling pentinggggg bilik air dia sangat cantik dan selesa! Huhu. Selalunya toilet kat sana takda paip / hand bidet kan? Orang melayu biasa guna paip. Kat sini semua toilet ada paip okeh. Memang seronok menjalankan aktivit kecil dan besar (haha).




Si debab di hadapan pintu entrance. Tempat ni terletak di tingkat atas Ocean Plaza Patong kat Bangla Road. Memang tengah malam sangatttttt happening dan bising tapi still boleh tidur lagi sebab diorang guna pintu kalis bunyi. Hehe. Belasah je sebenarnya. Sebab bila tutup pintu sliding tu, tak dengar apa dah kat luar =)





Ni katil kami. Dinding tu sebenarnya warna kuning cair. Bila dah kena macam2 cahaya, nampak putih pulak. Katil dan bantal dia selesa. Setiap hari diorang tukar sheet dan service bilik. Tiptop. I loike.


So hari pertama takda ke mana. Just jalan survey2 tempat makan aje. Kat sana susah nak cari tempat Halal. Kena jalan jauh sikit la untuk dapat tempat halal. Boleh tahan letih jugak berjalan kaki saje ke sana sini. Sampai hotel baju dan tudung saya semua dah lencun. Basah dek peluh. Terus mandi dan bersiap untuk early dinner sebab malam tu kami ada book untuk Simon Cabaret =)




Show ni sangat menghiburkan. Walaupun agak seksi meksi, dan diorang ni semua ladyboy. Untuk gambar2 lanjut, sila gugel sendiri. Hikhik.



Hari kedua kami bersiap seawal jam 8 pagi sebab kononnya nak pergi water rafting kat Phang Nga. Sekali hujan lebat dan kami patah balik ke Patong. Kami ambik pakej ke James Bond Island. 



Mula2 memang tak plan nak ke James Bond, tapi dari takda aktiviti, duk ternganga je baik kita cuba je kan.
So kami naik cruise yang sangat besar dan perlahan dengan ombak yang lite2 mengganas.




Ini lunch kami. Makan dengan bersungguh masing2 sebab sedappp dan kami pun kelaparan sebenarnya. Huhu. Ni la 1st time pengalaman saya naik cruise yang tak berapa besar tapi besar la jugak. Dan akibat dari laut bergelora, saya pening dan termabuk lantas terrrrrmuntah lite2. Hikhik. Memalukan betul. :P




Antara aktiviti kami, berkayak! Seronok sangat lalu kat bawah gua, tengok pemandangan yang bukan senang nak dapat. Berbaloi2 jugak la. 




Mereka dah tunggu penumpang turun dari boat. 3 orang per boat maximum. 




Si debab yang baru lepas muntah tapi masih mampu tersenyum. Dan antara laluan yang kami lalu, ada di bawah. Sila maklum, gambar yang takda watermark saya, semua ambil dari google. Takkan nak bercerita takda gambar, nanti korang tak dapat imagine. Huhu.











Agak jauh jugak la kami berkayak. Dan budak yang bawak kami tu pun sporting. Siap tolong ambikkan gambar. Kami group yang paling last naik ke boat. Padahal group terawal turun. Hehe. Takpe, tak lambat pun cuma paling akhir aje =)


Dan last but not least, kami ke James Bond Island yang hebat diperkatakan. Saya pun taktau sangat al kisahnya, tapi kalau tak silap pada tahun 1974 di sini la penggambaran cerita James Bond dilakukan. Kalau silap, mintak mahap ye. Tolong google untuk info sebenar. Hiks.




Ni aje la hiburannya pun. Macam tunggul di tengah laut gitu.


Lepas tu kami pun bertolak balik ke jeti. Tapi bukanlah dekat punya cerita. Sampai ke malam jugak sampainya. Tapi sebelum balik, kami dihiburkan dengan show tarian dari pekerja cruise tu sendiri, dress up macam perempuan dan tarik semua orang untuk menari dengan dia. Si debab ni 2 kali kena tarik =____='


Pendek kata, pengalaman yang menyeronokkan. Dengan bayaran RM110 seorang. Boleh la kan. Bukan senang2 nak pergi Phuket lagi =)




Balik je dari jeti, kami mandi dan bersiap untuk dinner. Lepas dinner masing2 pergi foot massage. RM25 untuk sejam. Best sangat! Lepas tu, balik tidur la apa lagi =)



Hari ketiga, semua bangun jam 7 pagi dan bersiap untuk aktiviti seterusnya. Kami ada ambik pakej white water rafting, flying fox, atv, naik gajah dan berjalan di air terjun. Semua sekali RM160. 





Memang menyeronokkan. Ni pengalaman pertama saya ber water rafting. Gelak je sepanjang perjalanan.  Memang ada orang ambik gambar kat tengah2 jambatan ni. Tengah bergelut dengan air deras masing2 sempat lagi pandang camera dan senyum. Hehe. Oh ye, time ni tengah hujan ye. Memang seharian kami beraktiviti dalam hujan.


Macam biasa la, aktiviti lain takda gambar. Gambar saya naik gajah memang tak kelakar nak upload kat sini. Nanti orang ingat anak beranak T__T


Dan petangnya sampai kat hostel, semua rehat dalam sejam dua dan terus keluar untuk makan dan beli souvenir. Maklumla malam terakhir kat Phuket. Esok dah nak balik. Kami makan di tempat biasa, kedai makan Kesuma. Memang mahal lain macam la. Semua air dia charge RM4. Gulp. Nasi goreng RM5 dan tomyam yang paling mahal, RM15. Oh ye kueteow pataya pun RM15 sebab berbungkus dengan telur.  Jadinya kita makan nasi goreng je la ye anak2.


Tapi malam terkahir kami dilayan special. Nampak tak orkid bagai. Gelas pun lain. Siap ada air basuh tangan okeh. Dah 2 malam makan, biasa je layanannya. Dengan gelas pinggan sumbing. Standard la kan. Huhu.





Tapi tak boleh di nafikan la masakan diorang memang sedap. Walaupun bayar mahal sikit, perut senang hati la jugak. Oh ye, tiap kali kita datang dia akan serve sambal belacan yang ohsem dengan timun, dan buah tembikai sebagai pencuci mulut. Maybe sebab tu la harga mahal sikit. 


Lepas dah habis makan, kami pusing Bangla Road yang hingar bingar tu untuk cari souvenir dan t shirt. Saya ada beli t shirt untuk family dan beberapa souvenir untuk kenalan rapat. Tak sempat pun nak beli banyak2. Badan dan penat.


Oh ye, dan kami jugak repeat ke SPA. Urut badan sejam RM25 aje untuk oil massage dan RM30 untuk Thai massgae. Dan kami ambik Thai massage sejam, Oil massage sejam. Total RM55. Murah kan? Sedap pulak tu diorang urut. Memang puas hati. Mana nak dapat macam ni kat Malaysia. Tak dapek do..



Dah hari keempat, kami ke Phi Phi Island. Walaupun pagi tu hujan lebat siap guruh kilat semua, masing2 gigih nak jugak pergi. Walaupun hati saya tak sedap, terpaksa jugak ikut. Sebab kami kan 1 group, takkan la nak buat hal pulak tetiba taknak join.


Sudahnya laut memang teruk bergelora. Saya muntah kow2 punya sebab pening tak boleh tahan. Boat sampai nak terbalik. Masing2 memang ketakutan dalam boat. Semua orang pakai life jacket, saya je tak pakai. Haha. Sebab dah habis okeh!  Lagipun saya tak takut sangat sebab saya boleh terapung. Dalam hati dah terdetik, ni kalau jadi apa2 memang aku kena terapung je la tunggu orang selamatkan. Tapi dalam cuaca hujan lebat laut bergelora ni siapa je nak datang selamatkan?? Memang ngeri ok! Boat patah balik ke jeti dan kami semua selamat sampai. Syukur alhamdulillah. Dah RM110 melayang macam tu je. Apa yang ko dapat? Ko dapat merasa ketakutan orang lemas tengah laut bergelora dan juga pra tsunami? Eiii takut!


Ok tu je kot nak share. Mintak maaf kalau tak pandai sangat cerita. Hikhik. Harap korang faham dan tak pening ye. Babai!