Monday, August 23, 2010

Nasi Ayam Hainan Home Made



Harini mama tanye nak masak ape untuk berbuke. Since abang ade, mama sedikit nervous la kot. Takut masak bende yang dorang tak suke makan. Jadi memandangkan abang n Damia suke ayam n Kak Ita lak tak kisah makan ape2 pun, saye dengan selambe suggest masak nasi ayam.

Dan dengan selambe mama setuju dannnnnn dengan selambenye jugak mama suh saye masak. Sendiri. Sorang2. O.o

Jadi dengan perasaan yakin, ikhlas dan berdebar2, saye start masak kul 5.30. Tak tau la sedap ke tak hasilnye nanti sebab puase pastu dah lame kot tak masak. Rebus ayam, masak nasi, buat cili, buat kicap, buat sup n buat dressing untuk ayam. Potong timun n tomato. Siap!




Sampai time berbuke, saye dok ralit hidang2 air la ape la. Tak sempat nak makan lagi. Gi ulang alik kat dapur la bagai. Tengok dorang dah ngapppp nasi masuk mulut. Terus terkejut sebab blom rase lagi mane tau kot2 masin ke ape ke nasik tu sebab letak garam bole tahan jugak tadi. Haha. Laju2 saye lari kat meja ambik sesuap nasik masuk mulut. Eh, sedap. Pandai aku masak. Haha. Terus cakap kat dorang, " Ok ke? Elyn tak tau rase camne tu, main letak je. Maklumla tak bole rase ". Tau tak dorang kate ape?

Kak Ita : "Eh ok. Sedap."

Faiz : "Sedap jugak nasi ni. Macam rase kat Bukit Bintang yang femes tu"

Abang : "Abang suke cili dia ni. Sedap"

Mama : "Ha kene tanye Chef Elyn la resipi tu nanti. Bole salin."

Kak Ita lagi : "Nasi sedap, ayam sedap, cili sedap kicap sedap, same macam kat kedai la"

Abang lagi : "Bole bukak kedai ko ni Elyn. Niage nasi ayam. Siyes. Sedap la."

Damia : Takde perasaan, makan ayam je dari tadi tak henti2.

Abah : Pun same. Senyap je. Senyap tande sedap. Hehe.



Ohhhh seronok beronok2 dengar komen dorang tu sume. =)

Sebab saye ni jarang nak masak2. Pastu pulak sekali masak sedap je. Maknenye ade bakat la kot kan? Hehe. Saye yakin ni adelah bakat keturunan. Sebab abah pandai masak. *ehem mama jangan terase ok? hiks*, pastu arwah nenek (mak abah) dulu adelah tukang masak yang femes kat kampung. Malah selalu di import masak kenduri kawin ke KL. Hee. Motip nak bagitau sume ni??? =P

Yang penting, abis licin sumenye. Takde ape yang seronok melainkan ape yang kite masak habis orang makan. Tak caye tanye la mak korang. ^__^






3 comments:

bspotgurl said...

bagusnye bila tau masak kan
yang taktau masak ni, perlulah blaja masak

cryclown said...

lapar:(

-eLyNhere- said...

bspotgurl,
hehe yang penting minat dan niat. kalau ade niat nak beleja pun dah bagus. =)

cryclown,
sabar2.. sikit je lagi ni! haha