Wednesday, February 17, 2010

Selangkah Ke Alam Misteri



Chinese New Year yang lepas, kami satu family telah merancang untuk mengholidaykan diri sendiri ke Genting Highland. Menggunekan company kakak ipar saye punye tempat holiday, dapat la RM 50 per night. Apartment besar, fully furnished lagi. Hati adelah berkobar2. Dengan rakusnye book 2 malam.

Malam sebelum bertolak, saye dengan gigih telah menggoogle name apartment tu (Amber Court) untuk mendapatkan info yang lebih mengghairahkan.

Namun.. ape yang saye dapat adelah bende2 negative aje pasal apartment tu. Berhantu la gamaknye, kotor la. Dah ditutup 10 tahun dan baru je dibuke semula la. Takde orang stay sane la. Pekerje pun sorang je la. Wat-so-ever.

Hati dup dap dup dap tak sedap la hasilnye kan. Berdebar2 sampai ke pagi. Perasaan excited pade mulenye bertukar menjadi hambar. Rase macam nak pegi serah diri kat hantu je esok nye. Haha.

Ok ok enuf bebeling, mari tengok gambar ye.




Naik ke genting, saaaaampai first world hotel, ke dalaaaaaam lagi lepas darii mushroom farm, anda akan dapat pemandangan macam ni. Indah kan?



Setelah berpusing2 naik ke atas puncak yang menakutkan itu, nampak pondok guard yang kosong dan menakutkan. Nice. Sangat SECURE rasenye.




Tadaaa~ Sampai sudah ke PINTU UTAMA apartment tersebut. Camane? Best tak?



Ni pemandangan apartment tu dari jauh. Atas bukit.



Ni pemandangan dalam apartment tu. BERSIH kan? Oh, SEMUA bantal selimut cadar langsir dan segala fabric adelah berkeadaan begitu. Bagaimane? Teruje bukan?


Okla, bagi pemandangan dari bawah plak. Ni pemandangan sebelum kami check-in.

Rase2 korang berani tak nak check-in kalau kat situasi saye ni? Dah dengar cite macam2, pastu dengan keadaan yang menakutkan ni. Gile scary. Mama dah bising2 tamo duduk situ dah. Tapi ayah kate jangan risau, insyaAllah tade pape. Abang pun kate ok kot. Die penah duk situ sekalu 2 tahun lepas. Erk. Do i have any choice? No. Jadi terpakse la stay je sane.

Masuk je apartment kitorang dengar bising2 suare KAP LAM NGA tengah memekak. Sangat kuat bunyinye. Rupenye diorang kat umah atas. Ade tangge menghubungkan umah kami. Dan pintunye tak berkunci. Diorang telah konker dua2 rumah sekaligus. Nice. Bile abang cube tanye dan bincang elok2 dengan KAP LAM NGA tu, diorang hempas pintu kuat2 dan kunci. Damn u people! Main kasar ye! Cuak la tu, sebab diorang dah curik TV, rice cooker, selimut and bantal dari umah kami. S*al btol.

Kakak ipar call ofis die, mengadu itu ini, mintak nak tukar bilik. Akhirnye dapat pindah SEBELAH umah KAP LAM NGA tadi tu. Double Damn. Tapi takpela, ikutkan aje, since ade tv besar, selimut yang banyak, katil pun banyak, rice cooker besar. Walaupun suasane umah kitorang adelah bising dengan KAP LAM NGA memekak2 macam nak bergaduh tapi sebenarnye tengah berborak. Takpe, pasang tv kuat2 tak dengar la suare diorang.

Ingat setakat tu je ke sengsara kitorang? Blom.. ade lagi.. Si cleaner bangla tu asik kacau kitorang je. Asik ding dong or ketuk pintu umah kami. Adeeeeee je bende die nak menyibuk. Irritating okay. Pastu boleh plak die kate ade orang lain nak masuk bilik tu. Arini katenye. Tapi die punye ARINI tu sampai 3 hari kitorang duk situ takde sape2 pun datang. Damn it. Imagine kitorang tak tenang je ati n perasaan sebab takut orang tu datang time kite tido ke, time kuar ke. Sebab orang tu dah ade kunci umah tu dah. Haih.. Bengang.

Malam kedua, KAP LAM NGAN dah check-out. Aman la dunie kitorang. Dannnnnnn.. time tu la kami di "ganggu". Bunyi2an la. Itu la bunyi, pintu sebelah bergegar la. Budak menjerit la, Macam2 la. Tapi saye wat dek je, sebab dah bersedia sebelum sampai sini lagi kan. Saye perasan abang dan damia pun dengar bunyi tu, tapi dorang pun wat dek. Gud.

Bile dok dalam umah tu actually, kitorang happy je. Takdela takut sebab abah bace kitab dan ayat Quran all the time. Solat siap azan sume kan. Rase tenang and happy je. Walaupun kitorang tau, umah sebelah menyebelah takde orang. Ade 23 tingkat, 2 blok, tapi beberape umah je berpenghuni. Scary rite? Yes.




Sebelum balik, kami dihadiahkan pemandangan yang lawa ni. Actually kat luar tu sentiase berkabus tebal tak nampak ape2. Kabusssss sesaje. Tapi pagi tu sebelum matahari naik, pemandangan adelah cantik. macam duk atas kapal terbang. Nampak awan je. Well, at least ade jugak positivenye kan. Hehe.

Lepas ni nak pegi lagi ke tempat ni?

HELL NO!

9 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

wah, ngerila.

-eLyNhere- said...

kannnnn..............

eita zack said...

huuuuuuuu.. seram sey... huuhuhu..

admin said...

Nice info blog. Mantap!!!I like to share with bloggers and all of readers
Keep in touch

-eLyNhere- said...

eita zack,
seram ok.... dlm bangunan tu 2-3 umah je berpenghuni... eeee...

admin,
puji blog sape ni? blog awk ke blog saye? kompius. haha

insan misteri said...

apesal cam hotel tinggal jer tuu??

-eLyNhere- said...

yep, dgr cite dah tutup almost 10 years, baru je dibukak utk public. bangunan sebesar tu, hanye beberape buah umah je berfungsi.. scary...

eLeMeNt 0f L!fE said...

amber court...dah baca entry sy..kami pun dah tobat x nak pg situ lg...

-eLyNhere- said...

haa? ade experience jgk? nak jugak la bace.. tp xdpt click la link tu..