Tuesday, February 2, 2010

Bau pandan = Bunian


Bende ni saye memang dah biase sangat dah lalui dari kecik lagi. Ayah saye dulu ade join perubatan cara Islam, so saye memang dah didedahkan dengan bende2 halus yang memang WUJUD kat mukabumi Allah ni.

Ala, jangan la takut. Takde ape2 pun tu. Hehe.

Dari kecik saye memang kerap nampak makhluk halus. Selalu kene kacau mase tidur dan sebagainye la. Tapi adik badik lain or family lain tak penah pulak kene. Mungkin sebab saye anak pompuan sorang kot? Tah la. Sampai besar, kalau tinggal sorang2, saye lebih takut dengan pencuri or perompak berbanding dengan takutkan antu. Hehe. Tapi antu pun takut jugak la.. giler apee tak takut!

Dulu, saye penah mimpi ade 'orang' nak tumpang bilik saye. Die mintak izin dalam mimpi la. Perempuan cantikkk sangat, wangi plak tu. Esok pagi saye bangun, bilik bau daun pandan n bunga rampai. Wangi. Bile cerite dekat ayah, ayah kate tu bunian yang duduk kat pokok pandan kitorang. Taktau la betul ke tak. Dalam seminggu jugak bau tu. Sampai baju2, tudung2 saye pakai suuuuume bau daun pandan. Sampai kawan pun tegur. Boleh kate kerap jugak die datang. Sebulan mungkin 2 kali akan bau la bilik saye tu. Pernah sekali tu, mama tak pecaye, mama kate saye letak daun pandan. Esoknye, bilik mama lak bau. Terus seram jadnye mama. Takut nak masuk bilik sendiri. Haha. Tula, jangan tegur2 camtu.... =P

Seronok tau perasaan mase tu. Macam ade kawan dalam bilik saye. Pastu pegi mane2 pun ade je bau die kan. Saye kan anak pompuan sorang je. Takde kawan la. Kadang2 sunyi.

Tapi 3 tahun lepas, kitorang renovate rumah. Pokok pandan depan umah tu di alih ke tempat lain, pastu buat pool kat situ. Sampai sekarang takde dah 'orang' tumpang bilik saye. Hm..
Pernah la dalam tahun lepas, abang saye tido kat umah.. Kat hall bawah. kakak ipar bangun kul 3 pagi nak buat susu untuk damia. Die kate terdengar orang borak2 kat atas, depan bilik saye. Sebab bilik saye depan tangge. Die ingat abah ngan mama yang borak. Mule2 die buat taktau la. Tapi macam pelik jugak ape kes nak borak kat depan tangge kul 3 pagi kan. Cakap slow2 lak tu. Macam pelik la. Pastu tak lame tu, ilang suare tu. Ilang macam tu je. Terus berderau darah kakak ipar saye tu. Terus pejam mate buat2 tido. Haha. Saye kate la, bunian kot? Laaaaaaaaagi la dorang takut. Tah pape.

Tapi, pagi tadi saye masuk ofis awal.. Sume orang tak datang lagi.. Tibe2 saye bau daun pandan kat meja saye. Hurm.. Sesuatu nih.



*Ape yang saye cite ni, berdasarkan pengetahuan saye je. Kalau la ade yang salah or bertentangan ngan pengetahuan sape2, jangan kecoh2, just tegur secare baik ok?

^_^

8 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Suka tgk Nora Danish masa blakon jadi Bunian.. Cantik gile....

-eLyNhere- said...

hehe.. kannn..?
cantikkkkk.... =)

bspotgurl said...

Ermm, no komen
but i just go thru' yr story :)

-eLyNhere- said...

hehe. =)

Anonymous said...

bau pandan tu bau musanglah. Bau kencing musang macam pandan...wangi betol. (search google: bau kencing wangi). Bukan bunian atau ape..musangje

-eLyNhere- said...

erk.. cik anon, mane ade musang kat umah sy tu..tak logik.. tgh2 bandor xpenah jumpe musang plak.. sy x ckp bau pandan tu bunian. ayah yg ckp. haha. tp ade jgk org kate arwah dtg melawat. wallahualam. watever it is, i dont its musang... jgn marah yeeee...

sy harap cik anon akan mengalaminye sendiri, baru tau musang ke ape ke.. kite type kat sini bukan sume org pecaye.. ye dok? hehe

malik roza said...

ana nasihatkan anta pergi jumpa Dato Ismail Kamus or Dato Harun Din. Memang anta tak sakit, tapi ada somehing wrong tak kena pada pandangan ana. Kalau disahkan anta dan bapa anta sihat, syukurlah. Ana pun banyak melalui peristiwa yang sewaktu dengan ni.

-eLyNhere- said...

Hurm.. dah pernah pergi Darul Syifa dan sewaktu dengannya. memang lepas dari entry ni pun saya banyak lagi gangguan tapi yang menakutkan. tapi sekarang alhamdulillah harapnya dah tak ada gangguan yang tak elok lagi inshaAllah