Friday, February 5, 2010

Cari Umah Sewa Kunun


Sejak budak masuk sekolah balik last month, jalan makin teruk la jem. Terukkkk sangat. Dah setahun lebih saye berulang dari Ampang ke Shah alam, tak pernah rase stress jem macam sekarang ni. Bende 1 jam boleh jadi 2 jam. Sape tak stress? Tak kire mase tak kire tempat tak kire cuaca, manjang jem je jalan.

Jadi, dengan poyonye saye telah membuat keputusan nekad untuk cari umah sewa kat Shah Alam je, kononnye senang la pegi ofis. Kos pun kurang sket.

Dengan semangat waja saye google umah / bilik untuk disewa. Mulenye takmo syer ngan orang lain, sebab takut tak selese. Maklumla, dari kecik sampai besar dh biase konker bilik. Risau tak dapat terime kawan sebilik. Haha.

Akhirnye jumpe la 1 tempat ni, macam menarik. Sebab apartment. Ade akses kad lagi. Pastu ade parking sendiri lagi. Fully furnished. Ade wifi lagi, mesin basuh auto. Dan mencarik ROOMATE YANG PEMBERSIH. MUSLIMAH. Ok fine, teruja yang amat ni. Call, dan terus gi tengok umah.

Dari luar cukup puas ati. Happy seronok sume ade la sebab tempat tu bukan taraf2 flat. Kelassss gitu. Haha.

Masukkkkkk umah je. Mak aih. Dari luar dah nampak kasut sepah2. Pastu kat hall kotak2 penuh tak hengat. Dah rupe stor pun ade. Tv 14 inci kot. Meje makan untuk 2 orang kot. Masuk dapur... Walaweh! Pinggan kotor menggunung kat sink. Tak basuh ke uolsss? Giler pemalas. Padehal sume dok melepak kat hall sambil tengok tv je tu. Haih. Tengok bilik air plak. Hurm.. kecik giler dan kotor dan semak dan ishhh tah la taktau nak kate pe dah. Luas die sedepa je. panjang, 2 depa. Giler. Situ la uk uk, situla mandi, situla ambik wuduk situ la nak basuh muke. Hell. Mesti banyak lipas n tikus kan?? Eeeee. HORROR!

Balik umah dengan perasaan gundah gulane. Fikir lapan ploh kali, "betul ke aku nak duk umah sewa nih? aku leh handle ke nanti?" Ye, saye tak penah duk umah sewa atau hostel sejak dari lahir ye. Senang kate tak penah jauh ngan family la.

Cakap ngan mama,

Saye : Ma, elyn gi tengok umah tadi.

Mama : Oh, dah jumpe eh?

Saye : Mama mesti berat nak lepaskan elyn kan? *sambil wat muke gedik*

Mama : Brape bayar sebulan? *Ngan muke selambe*

Saye : Erm, RM150 je, murah kan?

Mama : Ade aircond ke? *Ngan nada perli?*

Saye : Erk, umah sewa mane de aircond.

Mama : Hahahaha elyn bole ke duk bilik takde aircond? Hahahahaha *gelak tak hengat*

Saye : Eleh.. bole je..

Mama : Kalau bole, cube la. Pegi la nak sangat duk luar. Tak cube tak tau. *sambil senyum2 sinis*

......

Hati tak tenang selame 5 menet.

Terbayang lipas berkeliaran. Tikus melintas. Bau busuk. Roomate yang sengal. Panas berpeluh.

Hurm.....................


Lalu mengambil keputusan untuk duk umah sendiri je. Tak sanggup la pulak. Haha.

Bagaimanekah itu?

=P

3 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

hahaha. Ko dudukla rumah sewa yg tak kongsi... duduk sorang2.... hehe

hanidiyu said...

elyn. takyah la..
cam tempah maut je kalo masuk umah tuh ahhahah

-eLyNhere- said...

faiz,
takmo ah duk umah sewa.
rela berulang dr ampang jek. huhu.

hanidiyu,
tula, takmolaa... kang baru duk 2 ari dah lari. haha.