Saturday, February 26, 2011

Mama Yang Comel



Masa tadika.. (Masa tu saye adelah kurus & tinggi & paling comey dalam kelas, =P)

Tengah aktiviti petang kat taman permainan depan umah, datang sorang budak kelas lelaki ajak main gelongsor same2. Pastu tak lama tu datang lagi sorang budak kelas lelaki dah marah2 budak tadi kenapa kacau saye. @___@. Lalu mereka bertumbuk sebab berebutkan saye. *Muntah hijo kejap*. Pergaduhan dileraikan oleh abang saye dan bawak saye balik sambil nangis teresak esak akibat trauma menjadi rebutan ramai. Hahahahahahah. Lalu mama menyapa,

" Sape 2 orang tu? Boifren ke? "
" Tak la, kawan kelas elyn. "
" Tak payah layan sangat diorang tu. Kawan dengan perempuan je. "
" Ok.. "




Sekolah Rendah...

Saye ade admire sorang jiran lelaki depan umah yang sangat comey kiut miut putih gebu tiap petang main bola. Dan tetiap petang jugak la saye tak miss aktiviti sekodeng dia melalui tingkap bilik sambil syok sendiri tersenyum sorang2.. Tapi malangnye aktiviti keji tersebut terkantoi dengan mama.

" Kamu tengok sape tetiap petang duk tepi tingkap tu? "
" Eh? Er.. takde sape2, saje je tengok2 orang balik sekolah "
*Nampak nauu menipu (versi mak limah balik umah)
" Erm.. mama Fendi (bukan name sebenar, sile pecaye) tu umur brape eh? "
" Haaaaaa.. kan mama dah agak dah.. tak payah la elyn, kamu kecik lagi, blaja dulu baru fikir pasal boifren2 ni.. "
" Erm.... yela. "




Sekolah Menengah...

Adala sorang budak tu sibuk duk kacau saye pastu slalu ikut balik skolah.. Sampai terpakse report kat abah lalu abah datang skolah marah dia. Haha. Seperti biase, mama menyapa,

" Tak payah la elyn boifren2 ni.. Blaja je dulu.. "
" Elyn taknak pun.. (tapi senior sorang tu comeyyyyyyyyyyyyyy sangat la mama!) T___T "




Kat Kolej...

Taktau atas sebab ape terfemes kat kolej. Abang2 senior pun out of nowhere tetibe datang tegur2. Pastu adala terkapel sorang dua kat kolej. Ofkos senyap2 tak bagitau mama. Tapi mama kan terer, tak mungkin taktau.. Dah la asik kuar je weekend kan.. Haha.

" Kamu tu blaja lagi, fokus dalam pelajaran je, jangan nak menggatal ade boifren2 ni. Dorang tu sume blom tentu mase depan mentah lagi dah pandai nak ade gepren konon blablablablabla........ dah keje nanti nak carik boifren, carik la.. "

" Ok mama. "




Time dah keje...

Ada la terboifren dengan sorang mamat ni. Sebab dia comey. Ofkos gaji kecik. Kite ni tak pandang pun harta bende just nak seronok2 je nampak comey, layannnnn gitu. Ofkos mama found out... kan.... tak mama la kalau tak tau..

" Kamu jangan nak kawan je dengan sape2 elyn. Kene pilih jugak, pilih yang lebih baik dari kite jangan yang lagi teruk pulak. Cek latar belakang dia, family dia, pelajaran dia blablablabla...."

" Tapi dia baik mama, elyn sayang dia.. Dia slalu belikan elyn ape elyn nak.. "

" Alah lelaki time nak ngorat memang camtu. Gaji dia brapa? Keje apa? "

" Ntah. Dia keje attendan "

" Huh?? Gaji 600 je sebulan?? Dah dahhhh jangan kawan dengan dia lagi! Mama tak suka! "

" Huh? Mama ni...! "

" Mak mane yang nak tengok anak dia susah?? Dengar cakap mama ni! "

" ............... Ok.......................................(sambil nangis laju2!)"





Setelah beberape tahun keje dan menjangkau umur yang agak banyak...

" Kamu ni takde kawan dengan sape2 ke? "

" Erm, nape? "

" Yela umur tu dah brape... blablablabla "

" ..... (sebenarnye takut nak jawap pape sebab takut kene rejek lagi.. ) "

" Pilih yang keturunan baik2, keje elok, ade rumah, ade kete blablablabla.. "

" Yela mama.. "




Setelah beberape lame still takde kabar berite nak kawin..(iaitu, jam 8 malam tadi waktu tempatan) Lagipun dah terbiase kene rejek bile bercinte ngan sape2.. So,takmo cite kat mama pape. Haha.

Saye tengah syok online dalam bilik sambil nyanyi lagu Anuar Zain - Sedetik Lebih.. Mama datang masuk bilik,

" Kamu ni tak reti ke nak keluar dating? Asik terperap je kat umah! "

" Erk! "




Bole? Comel kan mama saye? Mase orang sibuk nak ade boifren dia tak kasi. Mase orang takde sape nak time tu la dia suh keluar dating. Haha. Mama, mama. =)






3 comments:

sweethOneY said...

hahaha
kelakar laaaaa mama elyn ni. takpe2, elyn dah ada pengubat hati kan skrg. x kenalkan ngan mama lg ke?

zhOprenIa said...

hehe...sweet la cter ni. :p

-eLyNhere- said...

iza,

tula dianya.. sabar je la kan..
ala takutla nak kenalkan.. dah confirm ke arah itu nnt baru berani.. huhu



zhOprenIa,

hehe tq! =)