Saturday, March 26, 2011

Out Me Go



*Warning: entry ni banyak bahase kurang sopan. Mintak maaf mane yang terase. Tak bermaksud nak hina sape2 yang takde kaitan dengan rumah sewa saye.


Sebenanrnye malas nak cerita bende tak best kat blog ni. Tapi terpakse jugak cerita sebab tak fair la catit bende baik je bende tak baik takmo catit. Blog ni kan diari saye. Tapi diari yang saye syer dengan kawan2 sume. =)



Pada yang agak lame kenal saye, tau la saye duk menyewa dekat dengan ofis. Bagi mengelakkan kejadian hari-hari-datang-lambat-ke-ofis. Sebelum di fired oleh bos, ade lebih baik saye cari alternatif lain untuk sampai awal kan? Haha. Jadi, saye pun sewa la umah yg sebelah dengan tempat keje.


Dah setahun saye duk sane. Macam2 jugak jadi. Di pendekkan cerita, budak lame aka budak bilik lain tak suke dengan budak bilik saye. Sebab? Sebab kami banyak tanye n complain. Contoh?


  • Duit gas & barang dapur. - oleh kerana saye jarang ade kat rumah, dan balik keje pun dah malam, saye memang taknak terbabit dalam hal2 dapur ni. Tapi dalam bulan puase yang lepas, kami sebilik bergilir2 siapkan sahur. Dalam bilik saye tu 3 orang memang bayar duit gas. Adala sekali dua diorang mintak saye masak untuk sahur. Saye masak, makan ramai2. Bila gas habis, bilik lain marah2 tak puas hati mintak saye bayar jugak. Sorang RM2 plus2 kot. Sampai gaduh2. Chill la, ko nak aku bayar, aku boleh bayar ok. Tak perlu kot nak tengking2. Name saye dah tak bersih.

  • Katil & Almari baju - sebelum masuk rumah tu lagi, memang si KETUA RUMAH YANG POYO tu dah JANJI katil and almari dah ada, tak payah bawak. So kami bertiga, (kebetulan kami bertiga masuk serentak sebab bilik tu kosong pun serentak) memang tak bawak almari baju n katil. Tapi dah masuk bulan ke-3, mane bole tahan takde almari. Kami tanye la btol2 ade ke tak?? kalau takde kitorang nak beli sendiri. Tak bole tahan woo takde almari, susah hidup nak letak baju bagai. Sampai kene gaduh2, tengking2 sebab KETUA UMAH tu macam tipu je. Last2 dia call owner umah n owner suruh pegi amik katil kat umah blok sebelah. Almari takde. Fine, beli sendiri no big deal. Tapi funny jugakla KETUA UMAH tu cakap almari and katil DAH BAYAR N DAH HANTAR KAT MANAGEMENT, TINGGAL NAK AMBIK JE. 3 bulan pun tak ambik.. logik ke? No..! Bilik kami dah disenaraihitamkan.

  • Perangai Tak Matured - Saye yang paling tua dalam rumah tu. Tapi saye nampak paling muda la (perasan sorangggg). Dan saye rapat dengan 3 orang adik2 kat situ. Which is budak bilik saye n bilik ujung. Dan diorang pun suke saye. Kami selalu makan same2 tido same2 tgk tv same2 sume pun same2 la. Agaknye dorang tak suke tengok kitorang rapat sangat, tibe2 je saye kene sound dengan GENG KETUA UMAH, "Akak tu paling tua dalam umah ni patutnye tunjuk contoh yang baik, tolongla ubah perangai matang la sikit! ". Erk. Matang? Means? Aku borak dengan ko pun jarang2.... Takkan nak gelak dengan adik2 pun tak bole?? Talk to the hand! Name saye bertambah buruk.

  • Sewa Rumah suke hati nak tambah2 - Kite dah biase bayar sewa rumah RM137.50 selama setahun, tiba2 last month dia tulis kat board, 'SEWA RUMAH RM140'. Saye text dia tanye kenape sewa RM140? Dia ckp nak beli sabun basuh pinggan (which is saye tak pernah gune) and sabun cuci toilet MACAM BIASA. Saye jawap la tak pernah mintak pun sebelum ni? Takpela, just tunjukkan resit ke ape bende la sebab kite takkan nak bayar bodoh2 je kan? Kalau ko belaja akaun ko tau la 5 sen pun hilang, kene cari mane pegi ok! Saye di cop berkira and suke complain. LOSER!

  • Bil letrik naik RM8 sebulan - Disebabkan saye gune paling sikit dalam umah tu, mereka sume ade laptop n online sampai 5 pagi setiap hari, saye tanye la KETUA UMAH camne leh jadi camni? Do somting la. Jangan sampai semua pun naik. Not fair dengan orang yang gune sikit (bilik saye je). Jangan la online depan tv sambil bukak tv bukak lampu bukak kipas bukak lampu dapur sampai 5 pagi! Kalau hari2 camtu? Ko bayar la bil tu lebih. Tak fair untuk adik2 yang masih belajar n jarang balik umah. Kami tolong bayar same2 untuk korang yang membazir tu la kirenye? Bukan tak kasi gune, tapi tolong same2 berjimat cermat. Jangan membazir. Dorang dengan rudenye jerit2 marah saye kate saye suke complain n berkire. Eh? berkire? Ingat tak duit gas? Sape yang berkire?



Banyak lagi bende jadi sebenarnye. Banyakkkkkkkkkkkkk sangat. Sampai dorang print2 message and facebook wall saye. Pastu ugut nak tunjuk kat polis nak report. Hahahahahahaha kelakar. Jangan tunjuk sangat bodoh tu boleh tak? Polis pun takde mase nak layan la. Tula bezanya orang ade pelajaran dengan orang yang takde otak.Nape saye cakap camtu? Sebab KETUA RUMAH YANG POYO tu keje PROMOTER KEDAI KASUT KAT GIANT SEKSYEN 13 and geng2 dia keje nurse kat pusat dialisis darah kat seksyen 13 je. Dan diorang suke cakap tengking2 mulut macam puaka dan perangai buruk, muke pun buruk.


Bilik kami yang dia tak suke? Sorang Degree in Accounting. Sorang Degree in Interior Design. Sorang Diploma in Accounting. Sorang lagi Diploma in Kulineri. Dan kami semua soft spoken, happy go lucky dan yang penting kami tak suke gaduh.


So, kami bertiga ambik keputusan untuk keluar beramai2 takmo campur dengan orang2 bodoh tak boleh ajar tu lagi. Sekarang semua pun berulang dari umah je. Owh, kami semua memang asal dari sini. Patutla sebelum kami masuk, bilik tu kosong. Dengar cerita bilik tu student. Agaknye diorang pun tak tahan bergaul dengan orang bodoh macam diorang kan? Haha.


p/s : Kepada orang bodoh yang terbaca entri ni, sile la print and buat report polis ye? Hahahaha LOSER!

4 comments:

Heidi Shafiq said...

kite bako je rumah tu.. :P

sweethOneY said...

wowww.. panas ni. hihihi

bagusla elyn dh kuar skrg ni.. kalau tak asyik nampak elyn sakit hati je ngan dorang tu kan..

xyah campur ngan org mcm tu dah..

sweethOneY said...

elyn lagi satu.. tak semua orang kampung tu tak bertamadunn.. hihihi :P

P/s saje ckp je wpun tau elyn merujuk kpd geng2 rumah yg poyo tu :D

-eLyNhere- said...

Heidi Shafiq,
hahaha klu la semudah tu problem bole setel..

iza,
huhu ye betul. owh dan lagi satu! sorry ye dgn ayat yg kalau2 iza terase ke... isk, my bad! mak ayah elyn pun org kampung maa.. ampunnnn byk2! T___T