Saturday, December 26, 2009

Susahnye Jadi Perempuan



Saye ni sorang je anak pompuan. Adik badik lain sume laki. Dari dulu ade masalah dengan perbezaan laki pompuan ni. Ape2 je saye buat sumenye terbatas. Nak kuar umah pon susah. Sampai ayah sanggup hantar dan jemput kalau nak ke mana2. Tapi tu dulu la mase belum ade kete. Sekarang dah ade kete pon susah jugak...



Imagine, dorang terpakse je lepaskan saye pegi keje. Maksudnye, dorang pecaye saye pegi balik keje je la. Abis keje kene balik umah. Korang ingat saye abis keje terus balik umah ke? Haha. Mestila tak.. Pandai2 la nak pegi mane2 tu. Tipu sunat. Cakap la stay ofis lame sket ke. Ade keje sket ke. Lagipun memang saye salu stay ofis lame sket sebab malas nak tempuh jem.


Ala bukan ke mane pon. Kadang2 pegi jumpe kawan. Makan2, then balik. Tak pun, pegi cari barang ke. Parents saye bukan nak faham tu. Dorang tolak mentah2 je. Cakap bende tu sume buang mase dan buang duit dan tak berfaedah.


Weekend or cuti? Public holiday? Duduk umah je la.. Jangan la mimpi nak plan ke sane ke sini berhuha. Memang takde harapan.
Sleep over rumah kawan2? Oh tak penah rase pon.
Holiday dengan kawan2? Mimpi ngeri. Walaupon dah umur 25 tahun. Yes, sedih kan? Sangat takde life.


Tadi kul 4 kuar bergegas2. Ayah dengar ade orang call saye, saye cakap "tunggu kat mane?" Maknenye nak jumpe orang la kan. Cakap lak lembut. So, laki la kan? *nak jumpe si cikgu tu la, haha* So ayah tak puas ati. Sebab die tau saye nak kuar dengan laki.

Kul 6 ayah call, tanye nak balik kul bape. WHAT?? Elyn baru je kuar 2 jam abah.............

Kul 7 call lagi.....

7.30 call lagi.... tapi saye tak jawap. Letih la nak jawap. Dose tak? haih..

Sampai umah kul 7.45.. mandi2 dan terus duk dalam bilik je. Takmo kuar. Tunjuk perasaan la tu kononnye. Kul 9 lebih tu ayah ketuk pintu bilik. Ayah cakap la, die tak senang ati bile saye kuar. Risau. Buat ape pon tak bole. Jantung berdebar. Nak solat pun tak bole, tak kusyuk.


..................


Bistu camne?


Elyn dah tua dah abah.. Sampai bile abah nak buat elyn camni? Bole tak abah pecayekan elyn?
Elyn bukan kuar malam. Elyn kuar siang. Elyn bukan pegi clubbing. Elyn tak minum arak. Elyn bukan pegi check-in dengan laki kat hotel....


Elyn jumpe kawan ... Makan2 .. Jalan2.. Salah ke?


Susah la macam ni.. Keterlaluan tak bile saye cakap, sebab tu la sampai sekarang tak kawin2..
Asik duk umah je, tak bole bersosial..


Hurm.. Susah la jadi perempuan ni...


6 comments:

sweethOneY said...

hmmm.. susah gak ek gtu elyn. dlu ms sekolah parents sy pun gtu gak. susah sgt nak lepas anak perempuan diorang ni.

tapi dh makin lama, makin besar. kita pun dh pandai pikir. pelan2 diorang lepaskan.. yang penting, kena percaya kan.. kita pulak dh paretns percaya, kena la jaga kepercayaan tu..

apa2 pn. sabar taw

-eLyNhere- said...

sbb awk dh duk jauh ngan dorg.. so dorg dah get used to it.. sy ni.. xpenah berenggang pon. skolah sampai ke kolej, sumenye ayah antar.

ade jgk apply keje luar KL, dgn harapan dpt duk jauh dgn dorg. hehe.

hapPY zuRa~~ said...

kesian elyn.. emm.. susah jugak mcm tu.. sbb da 25thn kn.. klu zaman skolah2 dlu, kite paham la jugak.. elyn try la slow talk dgn parents.. ckp la, klu mcm ney, smpai bila elyn nk kawen.. nnti da kawen, duk satu rumah pun x best jugak..

all the best kay.. ;)

bvlgarigirl @ Arianna said...

Mungkin bila kita sendiri dah jadi ibu bapa barulah kita tahu mcamana perasaannya kan elyn...sabar ye cayang

they just love you..

PinQib said...

tula.,
ibu bapa je orang yang betul2 sayang kita
dan they are willing to die jus 4 u.


x bek tipu2...

-eLyNhere- said...

yanna,
yela, i noe dorg mmg syg kite.. tp kdg2 jiwe remaje tak brape nk remaje ni suke nak memberontak. hehe.

pinqib,
btol tu, setuju.
baik laaaah, tak tipu dah. hikhik.