Thursday, November 19, 2009

My Trip to KK Day 2



Ari ke-2 di Kota Kinabalu..

Bangun kul 6 pagi sebab terjaga dorang berborak2 pas solat subuh.. Kat sini subuh awal, kul 5 kot. Pas dah terjaga tu, terus la gi bekpes. Hotel ade sediakan bekpes untuk kitorang. Meja makan depaaaaaan bilik jek. Hikhik. Harusla dengan tak mandi terus pegi makan.. *haippp gosok la gigi tu dulu..*

Dah sudah tu, masing2 bersiap2 packing barang untuk ke Manukan Island!
Excited je weolss. Manukan tu kan cantik.. Saye dah pegi dulu sekali.
Harusla excited lebih!

Kitorang jalan kaki je ke Jesselton Point. Dalam lebih kurang setengah jam la jugak. Takpe la kan, exercise sekali sekala. Kalau kat KL ni takde maknenye nak berjalan kaki kan.. asik naik kete jek. Mane la bum bum tak busat! Haha.

On the way ke jeti tu pemandangan sangatla cantik.. tepi laut kan.. Itu la untungnye jalan kaki.. Kalau naik teksi? Tengok pon sepintas lalu jek.. Udara aircond jek. Sangat tak mencabar. Hikhik.

Akhirnya sampai la ke Jesselton Point.




Itu pintu gerbangnye. Kat dalam ade kaunter banyak2, pandai2 la pilih dan runding harga. Kitorang dapat rm13 + rm6 tariff fee per person. Tariff fee tu mende alah ape pon tatau la. Malas nak banyak soal, bayar je sudeh. Owh, tu return tiket ye. Balik nanti dorang datang ambik jugak.



Ni la bot yang kitorang naik. Maksimum 20 orang kot. Tapi aritu kami naik 8 orang jek, sebab blom ramai lagi time tu, idok la die tunggu sampai 20 orang.. mau pengsan makcik.. Ahaks.

Owh, cuace adelah sangat panas menyengat ok. Saye pon tak paham jenis panas die tu. Sangat mencucuk2. Kalau kat KL ni panas die bole tahan jugakla kan. Tapi KK lagi dasat. Mungkin sebab kawasan laut kot? Ntah la..




Sampai sudah Manukan Island! See see, ikan bermain2 jek kat jeti tu. Geram tau! Rase nak terjun kat situ jugak tangkap ikan. Hehe.

Sangaaaaaaaat cantik. Lautnye biru jek. Bole nampak sampai bawah tau. Ishh terjakun sementare weols. Haha.

Kalo kat PD? Hurm, kelabu kot kaler air die.. haha.



Kalau datang sini tak snorkeling, memang membazir jek.. Baik toksah datang ok. Sangat laaaa rugi setakat nak duduk kat kusi tengok orang mandi. Tokleh la bajet2 cam kat PD, kalau kat PD memang saye tak mandi la, tengok je orang mandi. Gerun tengok airnye yang kotor. Haha.



Budak ni dah berpakaian lengkap untuk gi snorkeling. Pakaian tu tipu la, itu bukan pakaian yang betul. Cumenye die dah siap pakai google tuh ha. Hehe. Bape eh sewa die.. erm RM10 kot kalo x silap. ke Rm8 tah. Sebab mama bayar kan, harusla saye tak ambik port.

Kami sumeeee adelah mandi ye. Berenang tanpa life jaket sampai ke tengah. Kalau pakai life jaket, susah la, asik nak terapung jek. Camne nak cium coral? Hikhik.

Memang best sangat tau. Kami berlima pegi trussss ke tengah. Air dalam ok, tak jejak kaki. Tapi sume dah biase ngan air, pakat berenang slow2 ataupon terapung je la. Sambil skodeng ikan kat bawah kaki kitorang.

Ya Allah, siyesly, ikan tu legar2 je keliling badan. Macam2 ikan.. cantik2 sumenye. Dan BESAR2 ye... Adelah sebesar peha kot. Ikan todak ade, ikan merah ade, ikan biru ade, ikan warna pelangi ade. Haihhh.. heaven sangat rase time tu!

Ha tu la ikannye. Yang pelangi tu.. besar ok! Ikan belang2 tu legar2 kat atas air je.. Memang diorang duk keliling kite je la. Best tau.

Kitorang letak roti kat tapak tangan, ikan pakat makan rebut2. Sampai gigit tangan kitorang. Mule2 ikan kecik2 je datang. Tak lame tuh makin besar makin besar yang datang. Saye dah takut dah. Kang ikan jaws datang lak, naya! Haha.



Pastu kitorang jumpe, NEMO! Terjerit2 adik saye kat tengah2 laut tuh, "eh nemo la! nemo! sini, sini!". Sabar je laa...

Ape lagi, kami pon datang ler menerjah nemo tu pulak. Sume pakat selam kebawah, usik coral tu dan cube usik nemo, tapi tak boleh. Die lari2 maa.. Hehe. Coral tu rase cam melekit2. Macam kelat2 la. Sebab tu la kot ikan terperangkap dalam tu kan.

Saye siap nyelam sampai ke dasar tu, untuk tengok nemo betul2 depan mate.
Dan berjaya! Die tak lari pon, cume cam saspen2 jek la sebab kite rapat sangat ngan die kan.

Huh, sape kate kat Manukan takde bende ni sume?? Meh sini aku seligi dorang! Dah korang tu dok snorkeling kat gigi2 air jek memang la tak jumpe bende nih! Pegi la ke tengah sket. Haihhhhhh...

Memang kami 1 family je tau pegi area tu. Orang lain dok tinjau2 gigi air jek. Sangat la tak mencabar. Bukannye jauh sangat pon kitorang pegi. Kire dalam snorkeling area lagi. Sebelum bola2 air tu.


Korang sile la pegi ye. Memang tak rugi! Tapi jangan lupe pakai sunblock ok.. Pas naik dari laut tu cepat2 gi bilas. Kalau kulit sensitif cam saye ni, lambat2 bilas, nanti akan menggelupas dan terbakar dengan jayenye.. Sangat huduh ok. Sudahla itam, menggelupas lagi.. haa bayangkan la! *cakap pasal diri sendiri* T___T



Kami pulang kul 2 petang. Tak larat dah berpanasan kat situ. Tunggu bot sampai, dan kami pun meninggalkan pulau yang indah ni.. Sedih je rase.. Next time datang sini mama cakap nak duk sini semalam dua. Syioknyee! Manukan ade chalet dan lodge tau. Harga tak tau. Sile survey sendirik. Hikhik.



Sebelum balik, driver bot tu singgah pulau Mamutik untuk ambik sorang penumpang. Sempat la kitorang merase dok kat Mamutik sekejap. Cantik jugak.. Tapi macam tak ramai orang. Takpe, lain kali kite pegi sini jugak. Air die pon nampak menarik je. Hehe.


Tengok ikan kecik2. Air sangat clear. Eh, nampak ke ikan? Tengok betul2 eh.. Hehe.

Berakhirla suda episod kami di Pulau Manukan.
Komen? Memang sangat enjoy & puas ati! Definitely will come back someday!

Korang pun mesti cube ok. Tak rugi.. Sangat worth it.


- ujung2 baru ade gambar cik tuan blog? haha-


Sampi jeti, nak kene jalan kaki lagi.. Haih penat plak rasenye. Pegi tadi tak penat plak. Setengah jalan, nampak KFC. Harusla singgah KFC dulu. Hikhik. Tapi kan, KFC die tak sedap! Takmo makan dah. Ayam dah la kecikkkk.. Coleslaw pun hancur2. Portion die kecik la pendek kate. Ayat cam orang tamak je kan, nak portion besar aje. Hikhik.

Esok, ke Kundasang@ Kinabalu Park!

^__^

2 comments:

Cik N said...

Waahh..bestnye..nemo itueww sgt cute!!

Heidi Shafiq said...

nape x ajak aku? kecik ati gue..
:P